Några ord om frihet

Frihet och var vi kan hitta den i en begränsad värld.

Just nu är den bästa tiden att uppleva frihet! Det kanske låter helt fel i en tid då vi inte kan resa någonstans, helst inte ska träffa släkt och vänner, kanske helst inte ska lämna vårt hem alls. Ändå vill jag uppmuntra dig att hitta frihet i just den strama begränsning du lever i.

Vi har väl alla en bild av vad frihet är. Att ha obegränsat med pengar, att ha en karriär, ett visst typ av hem, prylar, att kunna resa varsomhelst/närsomhelst, vetskapen om att vi närapå kan knäppa med fingrarna så står vi där på en bergstopp med armarna utsträckta och utsikt över resten av världen.

Den där instagram-perfekta bilden av att vara fri och lycklig (?).

Frihet! Det lilla ordet med stor betydelse. Jag kämpade länge med detta. För jag kände mig ofri under en lång tid. Den tid som ledde fram till att jag blev sjuk i utmattning. Känslan av att vara fångad och inte kunna påverka något i mitt liv bidrog starkt till att jag till slut hamnade i en längre sjukskrivning. Inte heller den fick mig att känna mig fri. Sjuk, sjukskriven, hjärntrött, frustrerad, minskad inkomst och högst osäker framtid. Det är verkligen inte en idealisk bild av frihet.

Ändå var det någonstans där jag hittade friheten. Det krävdes arbete. En hel del arbete, mycket funderande kring ordet och dess betydelse. Vad innebar frihet för mig? På riktigt! När är jag fri? När är jag inte fri? Vad krävs, vad är bara en föreställning om frihet och vad är verklig frihet?

Måste jag stå på en bergstopp på andra sidan jorden för att känna mig fri? Vad händer när jag går ner från bergstoppen? Måste jag hitta en ny bergstopp i ett annat hörn av världen för att känna det igen? Är jag bara fri just då? Eller bara på helgen och semestern? Är jag inte fri när jag plockar ur diskmaskinen eller hänger tvätt?

Är du fri när du pendlar till jobbet och hämtar barnen? Eller bara när du slipper sånt?

En bild av frihet?

När jag började granska, skärskåda och titta på detaljerna i hur frihet kan kännas hittade jag något intressant. Dels handlar frihet om just det, en känsla. Det behöver inte vara en faktiskt verklighet. Dels är frihet inte något som finns utanför dig. Jo, vi skall givetvis ha frihet, demokrati och rättigheter i vårt samhälle och vår vardag. Men känslan av frihet kommer främst inifrån. Det är något du själv kan påverka och träna på.

Jag jobbade i ett helt år med ordet frihet och vad det innebar för mig. Det hjälpte mig att ta mig ur min mest ynkliga och svåra situation som jag har upplevt hittills.

Mitt eget svar var att frihet finns i närvaro och klarhet i det som jag upplever. Det svåra och det härliga, det fina och det fula, det tråkiga och det spännande. Genom att se allt så klart som möjligt och acceptera det för vad det är upplever jag en frihet och kontroll över mitt liv var jag än är och hur situationen än ser ut omkring mig. Då blir livet och det som händer inte bara något som drabbar mig medan jag hjälplöst ser på. Jag blir en individ som ser nyktert på livet och kan därigenom göra aktiva val. Hur jag lever, hur jag reagerar på händelser och hur jag ska agera.

Dessutom blir livet något jag upplever, inte bara genomlever. Jag känner hur vattnet känns när jag duschar, kaffedoften från bryggaren på morgonen, ljudet av staden som vaknar utanför fönstret, de många olika smakerna av min frukost och värmen när jag kramar mina barn, hur min mans hår faller ner i pannan. Att starta där och gå vidare med närvaro genom dagen gör att jag upplever mitt liv. Jag lever det. Inte bara när jag står på en bergstopp på andra sidan jorden. Jag lever i varje steg och stund före och efter bergstoppen.

Frihet för mig är även att uppskatta och känna en tacksamhet för allt jag har. Det är en stor skillnad i att jaga allt vi inte har mot att uppskatta det vi har. Framförallt blir det en skillnad i hur vi mår. Börja räkna det du är tacksam för och du kommer känna dig rikare och friare. Låter det klyschigt? Har du testat? Skriv ner (gärna papper och penna) varje kväll vad du är tacksam för och se vad som händer med dina anteckningar efter en vecka, en månad och ett år. Kommer du inte på något? Starta med att du är tacksam för att du andas just nu, många andra förlorade sitt andetag just idag. Men inte du. En liten, men oändligt stor sak.

Så, varsågod för tips. Vill du känna mer frihet i livet. Börja öva, utforska var din frihet ligger. Acceptera utmaningen i att hitta frihet i begränsningarna. För är det inte lättare att vara närvarande och tacksam för det vi har när omvärlden saktar ner, stängs av, begränsas och vänds lite uppochner?

Avslutningsvis vill jag dela några kloka ord om frihet skrivna av Virginia Satir. Det tog mig flera år att förstå dessa ord. Du får gärna spara ner och skriva ut dem och bära dem med dig tills de blir begripliga även för dig <3

De fem friheterna

Frihet är att se och höra det som finns här och nu, istället för det som borde finnas, fanns eller kommer att finnas.

Frihet är att säga vad man tänker och känner, istället för vad man borde tänka och känna.

Frihet är att känna det man känner, istället för det man borde känna.

Frihet är att begära vad man behöver, istället för att alltid vänta på tillåtelse.

Frihet är att ta risker för egen del, istället för att vara trygg och aldrig sätta båten i gungning.

-Virginia Satir

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *